O Nama

Par reči o nama

Oftalmolog – kontaktolog, član izvršnog odbora Udruženja oftalmologa kontaktologa Srbije(COLSS), Udruženja oftalmologa Srbije, Oftalmološke sekcije srpskog lekarskog društva i Lekarske komore Srbije. Lekar sa dugogodišnjim radnim iskustvom stečenim u očnim klinikama i ordinacijama – Vojna bolnica Niš, Očna klinika Niš, Klinika Maja Niš, Centar za vid Vizija Beograd.
Dr Dragica Đokić

Vesta

Vesta, jedna od šest predstavnika prve šestorke božanskog Olimpa, bila je najstarije dete Reje i Hrona, koja je ujedno poslednja izašla iz utrobe svoga oca po oslobađanju svojih braće i sestara od strane njihovog brata Zevsa. Njeno starorimsko ime “Vesta” potiče od sanskritskog korena reči „vas“ koja opisuje “sjaj”, čime uviđamo da i samo ime ove boginje ukazuje na njenu ključnu mitološku ulogu čuvarke večnog plamena ognjišta i života.

Stoga i stari vedski spisi (njihova starost datira na oko 3000 godina p.n.e.) koji su posvećeni Vastuu i koji, kao preteča Feng Šuija, predstavlja umetnost uređivanja životnog prostora usklađenog sa univerzalnim zakonima prirode, u sebi kriju tajnu održavanja večnog Plamena Života, čija je antička boginja Vesta arhetipski predstavnik. 

Ovaj Vestin plamen za nas ima duboko metafizičko značenje u kome se krije tajna Života samog, jer on ujedno čini samu njegovu esenciju, božansku svetlosnu iskru utelovljenu u naša smrtna tela. Stoga je Vesta čuvarka najdubljih znanja, iskre života i prasećanja na naše božansko poreklo. Za razliku od drugih bogova koji su u helenističko doba predstavljani kamenim skulpturama, Vesta je predstavljana živim plamenom koji je bio njen glavni simbol.

Greek bust, the face of a beautiful ancient woman carved in stone and marble

Vestin plamen je predstavljao simbol svakog doma i porodice pa kada bi se supružnici zavetovali svetim bračnim zavetima, nevestina majka bi upalila baklju sa svog kućnog ognjišta, prenevši je u dom bračnog para kako bi njome upalila prvu vatru na ognjištu njihovog novog zajedničkog doma, čime se simbolično obezbeđivalo blagostanje, stabilnost, mir i napredak porodice, ali i nastavljanje svetog plamena života kroz potomstvo.

I danas, svaki početak Olimpijskih igara simbolizuje paljenje Vestine baklje na mestu prapostojbine naše moderne civilizacije – Grčke, čiji sveti Večni Plamen, prolazeći kroz veliki broj zemalja, simbolično ujedinjuje Svet u jednu veliku porodicu. Ovaj sveti Olimpijski Vestin plamen nas takođe simbolično povezuje i sa prapostojbinom naše moderne civilizacije na čijim temeljima je izgnikla.

Svake godine 1. marta, održavane su svetkovine u čast Veste, tokom kojih bi Vestalke gasile Svetu vatru, a zatim je ponovo palile, što je moglo simbolizovati kako završetak jedne i početak naredne godine, tako i sam ciklus života kroz smrt i ponovno rođenje. 

Ukoliko se duboko zamislimo nad suštinskim značenjem Svetog Vestinog plamena, uvidećemo da su njene sveštenice svojim svetim ritualima u cilju njegovog održavanja, tim činom čuvale u našem kolektivnom sećanju najznačajniji simbol našega postojanja – samu ljudsku Dušu (svetlost plamena), koja utelovljena u smrtno telo (ognjište), čini suštastveno središte našeg sopstva, koje, baš kao i Vestin Večni plamen, karakteriše plamen našeg večnog života!

Tako Vestin plamen ne čini samo simboličan obrazac za život koji se generacijama nastavlja na planeti Zemlji, već nam ujedno ukazuje i na večni Život naših Duša, kroz simbol Večnog Plamena.