Pregled za kontaktna sočiva sa obukom

SOČIVA

Pregled za kontaktna sočiva

Problem sa vidom se može korigovati na tri načina:

  • naočarima,
  • kontaktnim sočivima
  • i u novije vreme hirurškom korekcijom refrakcije.

Kontaktna sočiva su optička pomagala, tanka i lagana, izrađena od posebnog plastičnog materijala. Ona se postavljaju direktno na oči (na rožnjaču ili na rožnjaču i beonjaču). Između rožnjače i kontaktnog sočiva nalazi se prostor ispunjen suzama, koji je vrlo bitan u nošenju sočiva, jer sama rožnjača nema krvnih sudova i ona zapravo „diše“ preko tog sloja suza. Kontaktno sočivo vrši korekciju refraktivne greške menjajući prelomnu moć oka na nivou rožnjače, značajno poništavajući njenu prednju refraktivnu površinu, pri čemu ono samo postaje najvažniji element u optičkom sistemu oka.

Uloga kontaktnih sočiva

Osim optičke uloge kontaktna sočiva se primenjuju i u terapeutske svrhe radi zaštite i ozdravljenja rožnjače. Kozmetska uloga se zasniva na promeni boje očiju ili u protetske svrhe zbog medicinskih indikacija radi poboljšanja spoljašnjeg izgleda oka (usled urođenih nedostataka ili stečenih promena na vidljivom delu oka). Leonardo Da Vinči je opisao i napravio prvo kontaktno sočivo od stakla, a tek četiri veka kasnije je napravljeno prvo kontaktno sočivo koje se nosi na oku. Na našim prostorima, zvanično kliničko primenjivanje kontaktnih sočiva počinje na kraju 70- tih godina prošlog veka.

Klasifikacija kontaktnih sočiva

Klasifikacija kontaktnih sočiva može biti po tipu materijala od kojih su napravljena, indikaciji za nošenje, sadržaju vode, nošenju i roku zamene, dizajnu, načinu proizvodnje, propustljivosti za kiseonik, boji i dužini nošenja.

Po tipu materijala od kojih su napravljena, dele se na:

  • tvrda, gas nepropusna – Hard (PMMA) CL
  • tvrda, gas propusna – Rigid Gas Permeable ( RGP) CL
  • meka- hydrogel (HEMA) CL
  • hibridna – Hybrid CL

Po dužini nošenja, mogu biti za:

  • dnevno nošenje (tokom dana)
  • fleksibilno nošenje (tokom dana i povremeno noću, produženo do 7
    dana i noći)
  • kontinuirano nošenje (do 29 dana i noći)
  • povremeno dnevno nošenje u zavisnosti o potrebe (sportska i
    društvena događanja)

Podela po roku zamene na:

  • dnevna
  • dvonedeljna
  • mesečna
  • tromesečna
  • godišnja

Najčešći razlog za rešavanje problema sa vidom kontaktnim sočivima je estetske prirode, ali mogu postojati i medicinski razlozi kao što je visoka kratkovidost, veliki astigmatizam, velika razlika u dioptriji
između očiju.

Prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare

Prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare su: bolja vidna oštrina, maksimalna korekcija na oba oka i u slučajevima razlike u dioptriji, nema ograničenog vidnog polja okvirom naočara, nema magljenja stakala,
žuljanja rama na nosu ili iza uha, potrebe za čestim skidanjem i stavljanjem naočara, bavljenje sportom…

Kabinet za kontaktna sočiva Vesta ordinacije poseduje veliki broj probnih setova kako mekih, tako i tvrdih gas propusnih (RGP) sočiva.

Fitovanje kontaktnih sočiva

Kabinet za kontaktna sočiva Vesta ordinacije poseduje veliki broj probnih setova kako mekih, tako i tvrdih gas propusnih (RGP) sočiva. Za fitovanje ili podešavanje kontaktnih sočiva koristimo topograf koji vrši mapiranje površine oka na više od 100.000 tačaka i na taj način određujemo najbolji dizajn koji odgovara Vašem oku.

Zašto je Očna kuća Vesta pravo mesto obuku za kontaktna sočiva?

U Očnoj kući Vesta, posebno se ističemo pružanjem kompletne usluge vezane za kontaktna sočiva. Naš pregled za kontaktna sočiva obuhvata sve aspekte neophodne za sigurno i udobno nošenje sočiva, od inicijalnog progleda do stručne obuke. Naš tim sertifikovanih oftalmologa kontaktologa, garantuje da ćete dobiti najkvalitetniju uslugu i savet.

Kompletan pregled za kontaktna sočiva

Pregled za kontaktna sočiva je specijalizovani oftalmološki pregled koji najpre procenjuje stanje vaših očiju i određuje koja vrsta kontaktnih sočiva je najpogodnija za vas. Naši sertifikovani kontaktolozi koriste naprednu tehnologiju kako bi precizno odredili dioptriju i tip sočiva koji najbolje odgovara vašim potrebama. Pregled uključuje detaljan pregled prednjeg segmenta oka, ispitivanje vida, kao i procenu suzavnog filma.

Sertifikovani kontaktolog

Naši sertifikovani kontaktolozi su stručnjaci u fitovanju (podešavanju) i pružanju svih informacija u vezi kontaktnih sočiva. Oni poseduju specijalizovanu edukaciju i iskustvo koje im omogućava da preporuče najpogodnija sočiva za vaše oči. Bilo da su vam potrebna meka, tvrda ili specijalna kontaktna sočiva, naš sertifikovani kontaktolog će vam pružiti detaljne informacije i odgovore na sva vaša pitanja.

Obuka za kontaktna sočiva

Jedan od ključnih delova naše usluge je obuka za kontaktna sočiva. Nakon pregleda i izbora odgovarajućih sočiva, naši stručnjaci će vam pružiti sveobuhvatnu obuku koja uključuje pravilno postavljanje, skidanje i održavanje sočiva. Obuka za kontaktna sočiva je posebno važna za početnike, ali je korisna i za iskusne nosioce koji žele da unaprede svoje veštine i saznaju više o novim vrstama sočiva.